Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς χρήσεις του Plexiglass ;

To Plexiglass (ή αλλιώς ακρυλικές κατασκευές), προέρχεται από τον όρο «Plexiglas», o οποίος αποτελεί πατέντα για κατασκευές που είναι φτιαγμένες με αυτό το υλικό.  Σε εμφάνιση το Plexiglass μοιάζει πολύ με γυαλί αλλά λόγω του ότι είναι σύνθετο πλαστικό, είναι πιο ανθεκτικό στο ράγισμα και στο σπάσιμο, ενώ είναι πιο εύκολο να κοπεί. Αυτό το καθιστά ιδανικό για μια πληθώρα χρήσεων και κατασκευών.

Οι κυριότερες χρήσεις του, από οικιακής πλευράς, έχουν ως έξεις:

-Tζάμια παραθύρων

Μια από τις κυριότερες ιδιότητες του Plexiglass είναι ότι πρόκειται για αρκετά ανθεκτικό υλικό ενώ ταυτόχρονα οπτικά έχει ελάχιστη διαφορά από το κοινό γυαλί, γεγονός που το καθιστά εναλλακτικό υλικό στην θέση γυάλινων κατασκευών, όπως τα τζάμια παραθύρων. Σε σύγκριση με τα γυάλινα τζάμια, τα τζάμια από Plexiglass είναι πιο εύκολα στην συντήρηση και τον καθαρισμό, λόγω του ότι μαζεύουν λιγότερη σκόνη και ακαθαρσίες στην επιφάνεια τους, σε σύγκριση με το γυαλί.  Το Plexiglass επίσης είναι πιο ανθεκτικό σε περιβαλλοντικές επιθέσεις όπως δυνατούς ανέμους, έντονη ζέστη, βροχή κ.τ.λ. Επιπλέον το Plexiglass είναι πιο ανθεκτικό σε άλλου είδους «επιθέσεις» από μικρές και μεγάλες μπάλες παιχνιδιού, που μπορεί να ρίξουν τα παιδιά όταν παίζουν.  Συνεπώς, τα τζάμια Plexiglass είναι μια πολύ καλή επιλογή για μια οικογένεια με παιδιά, αφού αντέχουν σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

 

-Διαχωριστικά/καμπίνες και έπιπλα μπάνιου/ντους

To γεγονός ότι το Plexiglass είναι ένα ανθεκτικό υλικό που αντέχει σε ψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, το κάνει ιδανικό για χρήση και στο μπάνιο είτε ως διαχωριστικό, καμπίνα είτε σαν υλικό επιπρόσθετων κατασκευών μπάνιου όπως π.χ. εσωτερικές ραφιέρες.

Με την ίδια λογική, το Plexiglass μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από το μπάνιο και σε άλλα έπιπλα/κατασκευές όπως επενδύσεις τραπεζιών, στουλς, καλύματα ραφιών, κ.α.

 

-Στον κήπο

Το plexiglass μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και  για την κατασκευή μικρών ή μεγάλων θερμοκηπίων.  Αυτό  είναι δυνατό λόγω δύο σημαντικών ιδιοτήτων του Plexiglas: 1.)Την ικανότητα να  επιτρέπει σε καθαρό φως να εισέλθει 2.) Την προστασία των φθαρτών από αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Επίσης, το χαμηλό του κόστος, είναι και ένας παράγοντας που αποτελεί πολύ καλή επιλογή για χρήση του σε θερμοκήπια.

-Στην επένδυση εξωτερικών χώρων.

Eκτός από τον κήπο κατασκευές plexiglass μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για επένδυση προστασία εξωτερικών χώρων όπως έπιπλα κήπου, περιφράξεις, πισίνες, κ.α.

-Χειροτεχνίες

Το Plexiglass είναι διαθέσιμο σε μια πληθώρα μεγεθών και χρωμάτων, τόσο στο χονδρικό όσο και στο λιανικό εμπόριο ενώ μπορεί σχετικά εύκολα να κοπεί ή να βαφτεί για μικρότερες κατασκευές όπως έργα τέχνης και χειροτεχνίες με παράλληλη χρήση ορισμένων βασικών υλικών διαμόρφωσης. Μερικά παραδείγματα/ιδέες χειροτεχνιών από Plexiglass είναι κοσμήματα, διακοσμητικά χώρου, κηροπήγια, φωτογραφοθήκες, πίνακες κ.α.

Εκτός από οικιακή χρήση, το plexiglass μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εμπορική χρήση π.χ., για τζάμια εταιριών, διαφημιστικά, εξοπλισμό γραφείου, βιτρίνες, ράφια κ.α.

plexiglass σταντ κόκκινο και πορτοκαλί