Το υλικό πλέξιγκλας

Το πλέξιγκλας  (plexiglas/PMMA/polycarbonate/acrylic glass) είναι ένα συνεχώς εξελισσόμενο υλικό που προσφέρει πολυάριθμες δυνατότητες εφαρμογών τόσο από μόνο του όσο και σε συνδυασμό με άλλα υλικά, όπως μέταλλο και ξύλο. H αντοχή του στο χρόνο και στη χρήση είναι από τα πιο βασικά του πλεονεκτήματα. Το plexiglass μπορεί να κοπεί σε όποιο σχήμα επιθυμείτε, περιορίζοντας έτσι την εφαρμογή του μόνο στη φαντασία σας! Για την επεξεργασία του υλικού, υπάρχουν διάφορα φύλλα Plexiglass σε διάφορα μεγέθη.

plexiglass φύλλαΗ πιο κλασσική του μορφή πplexiglass είναι το διάφανο το οποίο είναι πιο καθαρό από το συνηθισμένο γυαλί, έχει μεγάλη αντοχή κατά τη χρήση και χαμηλό βάρος στο αντίστοιχο πάχος του κοινού γυαλιού. Διατίθεται σε φύλλα plexiglass διάφανα και χρωματιστά, ράβδοι τετράγωνοι και στρογγυλοί, σωλήνες και καθρέπτες. Αν θέλετε plexiglass φύλα επικοινωνήστε μαζί μας για προσφορά

Βασικά χαρακτηριστικά του plexiglass

Ενδεικτικά το plexiglass έχει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • Είναι θερμομονωτικό
  • Αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες
  • Αντέχει σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες
  • Πιο διαφανές από το γυαλί
  • Μεγάλη αντοχή στη χρήση
  • Δεν γίνεται θρύψαλλα

plexiglassΗ λέξη “Plexiglas” αναφέρεται στο σήμα κατατεθέν του διαφανές θερμοπλαστικού. Έχει πολλές χρήσεις όπως αντικατάσταση του γυαλιού στη δημιουργία οικιακών και εμπορικών ενυδρείων. Επίσης το plexiglas χρησιμοποιείται σε αθλητικά συμβάντα για τη δημιουργία δακτύλιων προστασίας των θεατών.

Στο κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, το plexiglas χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της σχεδίασης των παράθυρων των αεροσκαφών, επιτρέποντας ανάγλυφα σχέδια σε αυτά. Σε διάφορα αστυνομικά οχήματα ανά τον κόσμο, η τεχνολογία plexiglas χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση του απλού τζαμιού για να υπάρχει προστασία όταν εκσφενδονίζονται αντικείμενα προς αυτό.

Διάχυση φωτός

To plexiglas μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακατεύθυνση του φωτός της ημέρας διοχετεύοντας το φως μέσω ενώς σωλήνα σε κάποιο δωμάτιο. Ένα πάνελ χρησιμοποιείται σαν ράφι με ανακλαστικές και διαθλαστικές ιδιότητες όπου τοποθετημένο στη σωστή γωνία απλώνει ομοιόμορφα τις ακτίνες του σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης σαν παράθυρο και σκέπαστρο έτσι ώστε να φωτίζεται περισσότερο ένα δωμάτιο. Η ίδια στρατηγική μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα θερμοκήπια για τη σωστή διοχέτευση της ακτινοβολίας στα φυτά.

Τέχνη

To plexiglas/PMMA στον καλλιτεχνικό και αισθητικό κόσμο χρησιμοποιείται σε μοντέρνα έπιπλα και διακόσμηση. Σε κιθάρες, πιάνα και καρέκλες γραφείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το plexiglas για να κάνει αδιάφανα αντικείμενα με αντανάκλαση.Το Diasec είναι επίσης μια διαδικασία που χρησιμοποιεί το ακρυλικό οξύ σαν υποκατάστατο για κανονικό γυαλί στο κορνιζάρισμα φωτογραφιών. Το plexiglas χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο γιατί είναι χαμηλού κόστους, δεν σπάει εύκολα, είναι πιο αισθητικό και μπορεί να γίνει και εύκολα σε μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι με τη συνηθισμένη μέθοδο κορνιζαρίσματος.

Το plexiglass χρησιμοποιεί τη τεχνολογία του PMMA επίσης για τη δημιουργία φωτεινών επιγραφών, για το κόψιμο γραμμάτων για το όνομα και λογότυπο των εταιριών.

Χημική σύνθεση του plexiglass

PMMAΤο Plexiglas® (PMMA – Polymethyl methacrylate) είναι ένα διαφανές άκαμπτο θερμοπλαστικό γυαλί, μια συνθετική ρυτίνη που παρασκευάζεται από το πολυμερισμό του methyl methacrylate. Είναι ένας εστέρας που βρίσκεται κυρίως από το προπυλένιο.

Τρόπος γραφής

Η κανονική ορθογραφία της λέξης είναι “Plexiglas”, απλά στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να το συνδυάζουμε με “γυαλί” στα Αγγλικά (glass) και έτσι είναι το πιο συνηθισμένο να το βλέπουμε γραμμένο σαν “Plexiglass”.