Σύντομο ιστορικό του υλικού plexiglass

Το Plexiglas κατασκευάζεται από το 1928 σε διάφορα εργοστάσια, όμως δεν ήταν γνωστό πάντα με αυτό το όνομα. Το 1993 η Γερμανική εταιρεία Rohn and Haas Gmbh του έδωσε τη σημερινή του ονομασία. Η πρώτη χρήση αυτού του υλικού ήταν για θόλο στα μαχητικά αεροσκάφη του Β παγκοσμίου πολέμου. Στην αγορά συναντάται με διάφορες ονομασίες όπως plexiglas, perspex ή απλά ακρυλικό γυαλί.

Η χημική σύσταση του Plexiglass είναι το Polymethyl methacrylate (PMMA) ή poly(methyl 2-methylpropenoate). Μερικές από τις ποιο σημαντικές ιδιότητες του plexiglas  είναι οι εξής:

  • Είναι ηχομονωτικό & θερμομονωτικό.
  • Αντέχει σε δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες και σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Eίναι  50% ποιο ελαφρύ  και πιο διάφανο από γυαλί (Μεγαλύτερη καθαρότητα), επίσης δεν θρυμματίζεται.
  • Υψηλή αντοχή στην κρούση, περίπου ίση με εκείνη του χαλκού ή του ορείχαλκου.
  • Από πάχος 30mm(χιλιοστών) και πάνω είναι αλεξίσφαιρο.
  • Ευπροσάρμοστο υλικό  κόβεται  σε πολλά και διαφορετικά σχήματα, μπορεί  να βαφτεί,  επίσης υπάρχει και η δυνατότητα εκτύπωσης του (μεταξοτυπία).

Το Plexiglass είναι πολύ εύκολο στη χρήση και το μόνο που χρειάζεται είναι ένας κόφτης για πλαστικά και ένα υλικό για συγκόλληση. Το καλύτερο υλικό για τη συγκόλληση του Plexiglass είναι το υγρό χλωροφόρμιο.

Εφόσον ο χρήστης έχει αποφασίσει τι θέλει να κατασκευάσει κόβει τα κομμάτια στις επιθυμητές  διαστάσεις. Αυτά ενώνονται με τη χρήσης μια κοινής σύριγγας και απλώνεται ελάχιστο χλωροφόρμιο στις ενώσεις. Ακολούθως για να κολλήσουν τα δύο κομμάτια πιέζονται για μερικά λεπτά. Είναι σημαντικό η εφαρμογή στα κομμάτια που έχουν κοπεί να είναι τέλεια διαφορετικά το χλωροφόρμιο θα περάσει μέσα από τα κενά που υπάρχουν και δε θα κολλήσει τα κομμάτια στα σημεία αυτά.

Επίσης το Plexiglass είναι πολύ εύκολο στην κάμψη χρησιμοποιώντας θερμικό πιστόλι. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι να μη ζεσταθεί πολύ η επιφάνεια του και αρχίσει και λιώνει. Θερμαίνεται προσεκτικά και παράλληλα πιέζεται. Όταν φτάσει στην κατάλληλα θερμοκρασία λυγίζεται προσεκτικά μέχρι να πάρει το επιθυμητό σχήμα.

πλαισίωση αυτοκίνητο

σταντ με στρογγυλά ράφια

σταντ με στρογγυλά ράφια

πλέξιγκλας καλάθι για περιοδικά

πλέξιγκλας καλάθι για περιοδικά