Πως  αφαιρούμε χρώμα και  διορθώνουμε τυχών γρατσουνιές στο plexiglass

Πως αφαιρούμε χρώμα και διορθώνουμε τυχών γρατσουνιές στο plexiglass

Σε περίπτωση που έχετε κάποια  plexiglass κατασκευή στα χέρια σας θα πρέπει να προσέξετε όταν χρσημοποιείτε βαφές για κοντινά αντικείμενα να προστατέψετε την κατασκευή με ένα ρούχο, χαρτί  ή  cling film για να αποτρέψετε χρωματικούς λεκέδες και πιτσικλιές.

Σε περίπτωση όμως που το κακό έχει ήδη γίνει, μπορείτε να αφαιρέσετε το χρώμα ακολουθώντας τα πιο κάτω:

-Eάν οι χρωματικοί λεκέδες προέρχονται από βαφή τοίχου ή  spray, προσπαθήστε να φύγετε το χρώμα με την χρήση ενός πανιού και ισοπροπυλικής αλκοόλης, καθαρίζοντας με μέτρια ένταση. Εναλλάκτικα μπορείτε να βάλετε το μέρος με το χρώμα σε διάλυμα καυστικής σόδας  ή φοσφωρικού τρινάτριου σε αναλογία 10-20%. Ισοπροπυλική αλκοόλη θα βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα με πολλά εξειδικευμένα είδη καθαρισμού ενώ καυστική σόδα και φωσφορικό τρινάτριο μπορείτε να βρείτε σε εταιρίες και καταστήματα τεχνικών προϊόντων και πρώτων υλών.  Eάν δεν μπορούμε να βυθίσουμε το μέρος στο διάλυμα, μπορούμε να αναμείξουμε καυστική σόδα με κόλλα ταπετσαρίας για να σχηματίσουμε πάστα την οποία θα τοποθετήσουμε απευθείας πάνω στο λεκέ.

Προσοχή:  H καυστική σόδα και το φωσφορικό τρινάτριο επιτίθενται σχεδόν αμέσως στο δέρμα γι’αυτό  μην επιχείρησετε να τα χρησιμοποιείσετε εάν δεν έχει βάλει πλαστικά γάντια ψηλής ποιότητας πρωτού αρχίσετε.  Επίσης αποφύγετε  με κάθε τρόπο την επαφή με τα μάτια αφού ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμα τραύματα ή και τύφλωση. Σε περίπτωση που έρθει επαφή το διάλυμα με τα μάτια σας πλύνετε αμέσως με άφθονο νερό και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τέλος, εάν υπάρχουν γρατσουνιές και θέλετε να τις αφαιρέσετε ή να τις μειώσετε, χρησιμοποιείστε  γυαλιστικό κερί  έτσι ώστε να τις καλύψετε και να φένεται πιο όμαλη η επιφάνεια. Το κερί θα πρέπει να απλωθεί με ελαφρώς βρεγμένο ρούχο σχηματίζοντας ένα λεπτό στρώμα. Η χρήση ενός ξηρού ρούχου δεν συνιστάται αφού οι ίνες έχουν την ικανότητα να εισχωρήσουν στην επιφάνεια του Plexiglass και να  ελκύσουν περισσότερη σκόνη από όσο προηγουμένως.