Βρέθηκε το λεπτότερο γυαλί

Ένα μικρό φύλλο από γυαλί με μόνο δυο άτομα γράφτηκε το 2014 στο βιβλίο Guinness με τα ρεκόρ σαν το λεπτότερο φύλλο από γυαλί στο κόσμο.

Αυτό είναι καλό, αλλά θέλαμε να μάθουμε αν ένα τόσο λεπτό κομμάτι γυαλί θα γινόταν θρύψαλα αν το αγγίζατε με το δάκτυλό σας ή ακόμα και αν αναπνέατε σε αυτό.

thin_glass1

«Μπορεί να σπάσει, αλλά στη πραγματικότητα είναι πολύ πιο εύκαμπτο από απλό γυαλί», λέει ο David Muller, που δουλεύει στο εργαστήριο φυσικής του Πανεπιστημίου Cornell όπου το λεπτό γυαλί παρατηρήθηκε πρώτη φορά.

«Μπορείτε να το λυγίσετε πολύ παραπάνω χωρίς να γίνει θρύψαλα, αλλά θα σπάσει κάποια στιγμή».

Επίσης δεν φαίνεται καθόλου επειδή είναι ιδιαίτερα λεπτό. Και όπως τα περισσότερα γυαλιά είναι διαφανή.

Ο Muller και οι συνάδελφοι του έφτασαν στο πιο λεπτό γυαλί κατά λάθος. Αυτός και οι μαθητές του δούλευαν με επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Ulm στη Γερμανία πώς να φτιάξουν «grapheme”, ένα δυνατό και πολύ λεπτό υλικό που είναι φτιαγμένο από άτομα άνθρακα. Αλλά όταν οι Γερμανοί ερευνητές κοίταξαν το υλικό «graphene” που είχαν φτιάξει, είδαν κάτι ασυνήθιστο στην επιφάνεια του.

thin_glass2Έστειλαν το δείγμα στο εργαστήριο του Muller, και ο Muller μπόρεσε να αναλύσει το δείγμα με ένα πολύ δυνατό μικροσκόπιο που μπορεί να δει ξεχωριστά άτομα.

«Ο μαθητής μου έβαλε μέσα το υλικό στο μικροσκόπιο, και ενθουσιαστήκαμε πολύ!», είπε ο Muller σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα «Los Angeles Times”.

O Muller ενθουσιάστηκε επειδή κανείς δεν είχε δει ποτέ τη δομή του γυαλιού πριν. Η βασική του δομή είχε σχεδιαστεί βασισμένη σε υπόθεση το 1932 από τον φυσικό W.H. Zachariasen, αλλά δεν είχε βρεθεί ποτέ ένα κομμάτι γυαλιού τόσο λεπτό για να δούμε αν το σχέδιο ήταν ακριβής.

«Συνήθως, το καθημερινό γυαλί είναι εκατομύρια άτομα παχύ, και όταν πάει κάποιος να το δει, βλέπει μόνο ένα χαμό – υπάρχουν παντού άτομα», έγραψε ο Muller. “Αλλά αυτό γυαλί είναι τόσο λεπτό που κανένα από τα άτομα δεν πέφτει πάνω στο άλλο».

Με αυτό το υπέρ-λεπτό γυαλί, ο Muller κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι ο Zachariasen το είχε σχεδιάσει από την αρχή σωστά από παλιά. Η δομή του γυαλιού μοιάζει με τη δομή ενός υγρού, αλλά παγωμένη για μια στιγμή

Από τότε που ο Muller και η ομάδα του ανακάλυψαν το υπέρ-λεπτό γυαλί το 2012, άλλοι επιστήμονες έχουν καταφέρει να το κάνουν σε άλλα μέταλλα εκτός από το graphene. Ο Muller λέει ότι το λεπτό γυαλί θα βρει το δρόμο του σιγά σιγά σε μικρά ηλεκτρονικά και σε μπαταρίες.

Εν τω μεταξύ, αυτό το μικρό λεπτό γυαλί έχει μείνει στο εργαστήριο

«Είναι σταθερό εδώ και ένα χρόνο και είναι ακόμα δυνατό», λέει ο επιστήμονας.

Καθόλου θρύψαλα ακόμα.

Θα μπορούσε αλήθεια και το πλέξιγκλας να γίνει ακόμα πιο λεπτό;

Πηγή άρθρου: Thinnest glass ever is just two atoms thick. Does it shatter? (Los Angeles Times)