Πλαισίωση έργων, γυαλί ή πλέξιγκλας;

Έρχεται κάποια στιγμή όπου αγοράζετε ένα έργο τέχνης ή μια πολύ καλή φωτογραφία ή μια εκτύπωση που θέλατε χρόνια και έρχεστε αντιμέτωποι με την ερώτηση σχετικά με τη πλαισίωση του έργου. Θα το πλαισιώσετε με πλέξιγκλας ή απλό γυαλί; Παρακάτω θα δούμε μερικά στοιχεία που μπορεί να σας βοηθήσουν να πάρετε μια απόφαση.

πλαισίωση αυτοκίνητο Από έμπειρους εργάτες σε γκαλερί και μουσεία, υπάρχουν διάφορες απόψεις σχετικά με το τι είναι καλό για πλαισίωση έργου αλλά υπάρχουν μερικά καθαρά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε τύπο γυαλιού (γυαλί ή πλέξιγκλας). Το καθιερωμένο για αρκετό καιρό είναι γυαλί μουσείου. Ιστορικά, το γυαλί παρέχει το πιο καθαρό και ανεμπόδιστο τρόπο προβολής έργων. Όμως το πλέξιγκλας έχει εμφανιστεί τις τελευταίες 2 δεκαετίες και τείνει να γίνει το καθιερωμένο τώρα.

Σχετικά με το γυαλί, υπάρχει γυαλί ειδικό για μουσεία που παρέχει τον πιο καθαρό τρόπο για τη προβολή των έργων από πίσω του. Με επιλογές για φίλτρα UV, είναι μια τέλεια επιλογή για τις δικές σας ανάγκες πλαισίωσης. Όμως το πλέξιγκλας έχει εξελιχθεί τόσο τα τελευταία χρόνια, που προσφέρει τα πλεονεκτήματα του γυαλιού, καθώς και μερικές ακόμα έξτρα δυνατότητες. Με μεμβράνες που φιλτράρουν τη κακή ακτινοβολία που καταστρέφει τα έργα, τις εκτυπώσεις και ιδιαίτερα τις φωτογραφίες, το πλέξιγκλας προσφέρει τώρα τη προστασία στην οποία κυριαρχούσε το γυαλί. Επίσης μπορείτε πλέον να αγοράσετε πλέξιγκλας που παρέχει εμπειρία προβολής χωρίς καθόλου αντανάκλαση από οποιαδήποτε γωνία βρίσκεστε.

Digital StillCameraΤο πλέξιγκλας, στη πιο προχωρημένη μορφή του, παρέχει όλα τα πλεονεκτήματα που είχε παλιά το γυαλί. Με μια επιφάνεια χωρίς αντανάκλαση που φιλτράρει το 50-65% των ακτίνων UV, είναι αντιστατικό, κατά των γρατζουνιών (scratch resistant), το κάνει μια δυνατή εναλλακτική.

Επίσης υπάρχουν και μερικές ακόμα βασικές λεπτομέρειες. Το γυαλί είναι βαρύ και επίσης σπάει πολύ εύκολα. Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να μεταφέρετε έργα που έχετε πλαισιώσει σε γυαλί ή μεγάλα κομμάτια γυαλιού που είχατε πχ στην επιφάνεια του γραφείου σας, μπορείτε να καταλάβετε το άγχος της μεταφοράς. Το πλέξιγκλας είναι ελαφρύ και σχεδόν αδύνατον να σπάσει.

Όμως υπάρχουν και μερικά αρνητικά. Παρόλο που το πλέξιγκλας είναι δύσκολο να γρατσουνιστεί, είναι πιο εύκολο να γρατσουνιστεί σε σχέση με το απλό γυαλί. Όμως κανείς δεν ξέρει αν κάποιες γρατσουνιές σε πλέξιγκλας, θα μπορούσαν τελικά το γυαλί να το είχαν σπάσει.

Συνοψίζοντας, το πλέξιγκλας είναι ένα υλικό που αξίζει τη τιμή του και θα σας αφήσει σίγουρα ευχαριστημένους με τα αποτελέσματα. Δεν είναι πλέον τόσο ακριβό και αντέχει πολύ παραπάνω από το γυαλί. Οι γκαλερί και τα μουσεία έχουν δουλέψει το πλέξιγκλας αρκετά, και έχουν αποδείξει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά για τη πλαισίωση έργων.

Η εταιρία μας μπορεί να σας βοηθήσει στη πλαισίωση του έργου σας, είτε αυτό πρέπει να γίνει σε κάποιο κουτί πλέξιγκλας εφ’όσον είναι τρισδιάστατο, είτε με τοποθέτηση του έργου σας ανάμεσα σε φύλλα πλέξιγκλας.